MOLINIA-projektet i Nationalpark Thy
Med tre års støtte fra 15. Juni Fonden og under ledelse af Conny B. A. Lange og Anders S. Barfod blev forskningsprojektet MOLINIA gennemført fra oktober 2020 som et samarbejde mellem Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Nationalpark Thy og Select Nature.
MOLINIA er en forkortelse af ”MOLekylær INventering Inden for Artsdiversitet”. I projektet har vi forsøgt at optimere teknikker til molekylær artsbestemmelse af planter med henblik på at gøre metoden egnet til rutinemæssig brug i forbindelse med dansk naturovervågning. Alle vore undersøgelser blev baseret på plantesamfund på klithede-arealerne (med indlejrede lommer af andre biotoper) i Nationalpark Thy. Dermed kunne vi både arbejde med et overskueligt antal plantearter og en i naturbevaringsmæssig sammenhæng særdeles relevant biotop. Projektet er nærmere beskrevet og illustreret på en poster, som du finder her.
Som en naturlig del af arbejdet har vi desuden sammenstillet en artsliste over klithede-arealernes flora. Artslisten (med en kort introduktion) foreligger både sorteret efter dansk artsnavn, dansk familienavn, videnskabeligt artsnavn og videnskabeligt familienavn. Klithedernes botaniske værdier kan nemt opleves med inspiration fra to vandretursfoldere – se Hawblinkruten og Penbjergruten.
Flytning af en orkidébestand i Esbjerg Kommune
I perioden 2018-2022 hjalp jeg Esbjerg Kommune med flytning af en bestand af den fredede orkidé Skov-Hullæbe. I alt 50 genetiske individer skulle flyttes fra et udstykket areal til en nærtliggende fredskov, hvor der allerede fandtes en bestand af samme art. Det første år gennemførte jeg forundersøgelser og bistod med udfærdigelse af ansøgning om dispensation fra artsfredningsbekendtgørelsen. I forsommeren 2019 blev planterne flyttet og derefter afmærket individuelt. Senere på sommeren blev 50 repræsentanter for fredskovens naturlige population tilsvarende afmærket. Samme dag foretog jeg en registrering af samtlige 100 individers trivsel, målt på forskellige parametre. Den resterende del af min opgave bestod i at gentage den årlige monitering af de 100 individers trivsel frem til og med 2022 – og derefter afrapportere projektets samlede resultater i en formidlende artikel i et dansk tidsskrift.
Prøvetagning for DNAmark-projektet
I 2019 indsamlede jeg materiale til DNAmark-projektet under Globe Institute ved Københavns Universitet. Opgaven omfattede indsamling og tørring af DNA-prøver og tilhørende vouchers af 90 danske karplantearter – med særligt fokus på arter fra højmoser. Takket være imødekommenhed fra Aage V. Jensen Naturfond kunne feltarbejdet i vid udstrækning gennemføres på den allerbedst egnede lokalitet, nemlig Lille Vildmose – inklusive de dele af mosen, som normalt er lukkede for offentligheden. Det indsamlede materiale blev afleveret til projektet, hvorfra samtlige vouchers (leveret af Select Nature som færdige herbariebelæg) skulle overdrages til langtidsopbevaring i herbariet på Statens Naturhistoriske Museum.
Bestemmelse af H. C. Andersens blomster
I 2018 hjalp jeg Odense Bys Museer med identifikation af H. C. Andersens tørrede blomster og andre plantedele. Det var en interessant og af flere grunde udfordrende opgave.
For det første var plantedelene i samtlige tilfælde så fragmentariske, at det var umuligt at anvende en bestemmelsesnøgle. For det andet måtte materialet af bevaringsmæssige hensyn hverken blødes op eller dissekeres. Dette er ellers normal praksis ved studier af presset plantemateriale. I enkelte tilfælde kunne problemet delvist afhjælpes ved gennemlysning, men for det mest måtte jeg affinde mig med ikke at kende strukturen af de skjulte dele. For det tredje var det af sikkerhedsmæssige hensyn ikke tilladt at fjerne materialet fra museet i Odense. Derfor måtte jeg dels medbringe en kuffert fuld af bestemmelsesværker til de direkte studier i Odense og dels medbringe et komplet sæt digitale billeder af plantematerialet til Aarhus Universitet og Select Nature’s bibliotek. De sidstnævnte steder kunne jeg så foretage sammenligninger med henholdsvis herbariesamlinger og supplerende bestemmelsesværker.
Det lykkedes at bestemme 82% af materialet til familie, 69% til slægt og 51% til art. Dette var en anelse bedre, end jeg på forhånd havde stillet museet i udsigt.